maandag 29 december 2008

Aquabrowser en My Discoveries

De Aquabrowser laat nieuwe web2.0 functionaliteiten zien, maar veel is toch zogenaamde windowdressing. De tagcloud is visueel aardig, maar praktisch toch van weinig nut. My Discoveries is wel heel aardig omdat dit zorgt voor interactie met de gebruiker, die zelf zijn informatie (al dan niet relevant) kan toevoegen. Vervuiling ligt op de loer, maar dat nemen we dan maar op de koop toe. Enthousiaster ben ik over Worldcat, volgens mij ligt daar voor veel bibliotheken de toekomst. Je catalogus is geintegreerd in deze alles overkoepelende catalogus, en als iemand iets zoekt krijgt hij een treffer en ziet waar dit boek te vinden is. Door de postcode in te toetsen ziet hij waar de dichtsbijzijnde bibliotheek is waar het boek of de DVD te vinden is. Is het materiaal toch te ver weg, dan is er altijd nog IBL of zoek en boek om het materiaal naar de dichtsbijzijnde bibliotheek te laten sturen. De bibliotheek van de moderne tijd is er dus om de gebruiker te dienen.

Groeten,
TonSAB

LastFM

Dit is wel één van mijn favoriete dingen. Lekker spelen met muziek. Veel oude muziekfragmenten heb ik al teruggehoord. Een muzieksite om nog vaak naar toe te gaan. Toepasbaarheid voor SAB nihil, maar voor bibliotheken met muziek liggen er wel mogelijkheden door koppelingen met LastFM aan te brengen.

Groeten,
TonSAB

donderdag 25 december 2008

Sociale netwerken

Al enige tijd bevind ik mij op Hyves. Veel doe ik er niet mee, maar af en toe wordt ik door Hyves getipt dat er een verjaardag van een vriend/vriendin is. Dat is dan wel weer handig. Sociale (digitale) netwerken hebben zeker hun nut, maar ik ben vooralsnog meer voorstander van de fysieke sociale netwerken. Ik babbel liever live met een vriend, dan dat ik dat digitaal doe. Iemand van de oude stempel waarschijnlijk, maar vooralsnog hou ik me daar toch maar aan. Wel is het goed om als bibliotheek op de hoogte te zijn, van deze ontwikkeling, die alleen nog maar zal intensiveren. Als bibliotheek moeten we met onze informatie zijn waar de klant is, en dat is voornamelijk op Google en de Sociale netwerken. Daar komen is voor SAB de uitdaging van de komende jaren.

Groeten,
TonSAB

Library Thing

Zelf je eigen collectie catalogiseren is een hele nuttige bezigheid. Kun je later in ieder geval nog iets terugvinden. In ons huis staan de boeken her en der verspreid. Sommige beneden in de kast, anderen op zolder, en sommige zelfs weggestopt in kastjes voor rommeltjes, spelletjes e.d.
Momenteel ontbreekt de tijd om alles te inventariseren, maar op een regenachtige namiddag is dit een mooie klus. Om het geheel dan te delen met anderen lijkt mij overbodig, maar het persoonlijke nut zie ik er zeker in.

Groeten,
TonSAB

vrijdag 5 december 2008

Ding 17 web 2.0 applicaties

Vandaag gesnuffeld aan diverse web 2.0 applicaties. Enkele genealogische applicaties heb ik bekeken, aardig maar misschien toch iets meer voor als ik oud en grijs ben. Daarna een aardige applicatie gezien waarin het mogelijk is informatie over je sportteam bij te houden. Nu ben ik momenteel leider van SVI F7 (zoon Pijke speelt daar ook in) en dat lijkt mij dus wel handig. Ik heb naam- en adresgegevens van de spelers toegevoegd, zodat ik ze kan mailen wanneer er nieuws te melden is over bijvoorbeeld de volgende wedstrijd. En er enkele foto's in geplaatst. Voordeel is dat ook andere ouders er hun foto's kunnen uploaden, zodat ze daar verzameld kunnen worden. Daar ga ik de komende tijd nog wel verder mee experimenteren. Naam van de Web 2.0 applicatie is Team Snap. Verder is dit "ding" over web 2.0 applicaties aardig om af en toe te bezoeken, zodat er weer inspiratie opgedaan kan worden.

Groeten,
TonSAB