maandag 29 december 2008

Aquabrowser en My Discoveries

De Aquabrowser laat nieuwe web2.0 functionaliteiten zien, maar veel is toch zogenaamde windowdressing. De tagcloud is visueel aardig, maar praktisch toch van weinig nut. My Discoveries is wel heel aardig omdat dit zorgt voor interactie met de gebruiker, die zelf zijn informatie (al dan niet relevant) kan toevoegen. Vervuiling ligt op de loer, maar dat nemen we dan maar op de koop toe. Enthousiaster ben ik over Worldcat, volgens mij ligt daar voor veel bibliotheken de toekomst. Je catalogus is geintegreerd in deze alles overkoepelende catalogus, en als iemand iets zoekt krijgt hij een treffer en ziet waar dit boek te vinden is. Door de postcode in te toetsen ziet hij waar de dichtsbijzijnde bibliotheek is waar het boek of de DVD te vinden is. Is het materiaal toch te ver weg, dan is er altijd nog IBL of zoek en boek om het materiaal naar de dichtsbijzijnde bibliotheek te laten sturen. De bibliotheek van de moderne tijd is er dus om de gebruiker te dienen.

Groeten,
TonSAB

LastFM

Dit is wel één van mijn favoriete dingen. Lekker spelen met muziek. Veel oude muziekfragmenten heb ik al teruggehoord. Een muzieksite om nog vaak naar toe te gaan. Toepasbaarheid voor SAB nihil, maar voor bibliotheken met muziek liggen er wel mogelijkheden door koppelingen met LastFM aan te brengen.

Groeten,
TonSAB

donderdag 25 december 2008

Sociale netwerken

Al enige tijd bevind ik mij op Hyves. Veel doe ik er niet mee, maar af en toe wordt ik door Hyves getipt dat er een verjaardag van een vriend/vriendin is. Dat is dan wel weer handig. Sociale (digitale) netwerken hebben zeker hun nut, maar ik ben vooralsnog meer voorstander van de fysieke sociale netwerken. Ik babbel liever live met een vriend, dan dat ik dat digitaal doe. Iemand van de oude stempel waarschijnlijk, maar vooralsnog hou ik me daar toch maar aan. Wel is het goed om als bibliotheek op de hoogte te zijn, van deze ontwikkeling, die alleen nog maar zal intensiveren. Als bibliotheek moeten we met onze informatie zijn waar de klant is, en dat is voornamelijk op Google en de Sociale netwerken. Daar komen is voor SAB de uitdaging van de komende jaren.

Groeten,
TonSAB

Library Thing

Zelf je eigen collectie catalogiseren is een hele nuttige bezigheid. Kun je later in ieder geval nog iets terugvinden. In ons huis staan de boeken her en der verspreid. Sommige beneden in de kast, anderen op zolder, en sommige zelfs weggestopt in kastjes voor rommeltjes, spelletjes e.d.
Momenteel ontbreekt de tijd om alles te inventariseren, maar op een regenachtige namiddag is dit een mooie klus. Om het geheel dan te delen met anderen lijkt mij overbodig, maar het persoonlijke nut zie ik er zeker in.

Groeten,
TonSAB

vrijdag 5 december 2008

Ding 17 web 2.0 applicaties

Vandaag gesnuffeld aan diverse web 2.0 applicaties. Enkele genealogische applicaties heb ik bekeken, aardig maar misschien toch iets meer voor als ik oud en grijs ben. Daarna een aardige applicatie gezien waarin het mogelijk is informatie over je sportteam bij te houden. Nu ben ik momenteel leider van SVI F7 (zoon Pijke speelt daar ook in) en dat lijkt mij dus wel handig. Ik heb naam- en adresgegevens van de spelers toegevoegd, zodat ik ze kan mailen wanneer er nieuws te melden is over bijvoorbeeld de volgende wedstrijd. En er enkele foto's in geplaatst. Voordeel is dat ook andere ouders er hun foto's kunnen uploaden, zodat ze daar verzameld kunnen worden. Daar ga ik de komende tijd nog wel verder mee experimenteren. Naam van de Web 2.0 applicatie is Team Snap. Verder is dit "ding" over web 2.0 applicaties aardig om af en toe te bezoeken, zodat er weer inspiratie opgedaan kan worden.

Groeten,
TonSAB

dinsdag 25 november 2008

Youtube

Met Podcasts heb ik nog niet zoveel, dat laat ik voorlopig aan mij voorbij gaan, maar Youtube heb ik wel ontdekt. Ik heb al enkele filmpjes van de kinderen er op gezet, en af en toe zoek ik naar iets leuks om daar te bekijken. De kinderen vinden vooral de filmpjes van Ronaldinho het bekijken meer dan waard. Een mooie tool om filmpjes met anderen te delen, en het werkt nog super eenvoudig ook. Kijk maar eens naar het volgende filmpje waarin zoon Pijke zijn Mandoline kunsten ten beste geeft http://www.youtube.com/watch?v=iol7S_LrXKc

Groeten,
TonSAB
Blogged with the Flock Browser

maandag 17 november 2008

Chatten ding 14

Chatten, ja daar heb ik eigenlijk nog niet zo veel mee. Persoonlijk contact vind ik toch prettiger. Daareentegen zie ik wel de voordelen van een chatfunctie, en vind ik ook dat de bibliotheek zo'n functie zou moeten hebben. Voor een snel antwoord kan het erg nuttig zijn. Het is een communicatiemiddel die naast de andere middelen (mail, post, telefoon) ingezet kan worden.

Groeten,
TonSAB
Ding 13

Vandaag gewerkt met Google Docs. Erg handig al is de opmaak erg basic. Voordeel is dat je iets aanmaakt en plaatst op google docs en dat anderen dat zonder jouw tussenkomst kunnen benaderen. Niets meer doorsturen, of terugzenden. Gewoon daar ter plekke bewerken en opslaan. Handig, maar het zou nog beter zijn als zo'n tool in een office omgeving wordt geintegreerd. Het apart inloggen op Google docs is toch een onhandige stap, die wellicht een "kleine" drempel vormt.

Groeten,
TonSAB

woensdag 12 november 2008

Flock

Web 2.0 vraagt veel van de gebruiker. Veel tijd, veel geduld, creativiteit, inspiratie en verdraaid veel inlogcodes en wachtwoorden. Kan dat nu niet anders. Ja, dat kan. Het antwoord is: gebruik een "social webbrowser". Die webbrowser gebaseerd op Mozilla heet Flock www.flock.com en is gratis te downloaden. Flock is een veel betere webbrowser dan het veel gebruikte Internet Explorer, met een aantal geïntegreerde 2.0 functies. Zo kun je er je inloggegevens voor mail, blogs, en veel web2.0 applicaties in kwijt, waardoor je direct toegang krijgt tot je persoonlijke stukje web. Vooral voor het gebruik van Flickr is het erg handig: een mooie ‘mediabar’ én een uploader voor je foto’s. Veel minder apart inlogwerk dus. Bovendien voorzien van een rss-pagina, waarin je je feeds kan beheren (als je je eigen blog(s) hebt toegevoegd, komen hier automatisch de feeds op reacties in te staan!): een apart netvibes-account is dan niet meer nodig.
Voor de cursisten van de SAB is het jammer dat deze webbrowser niet door Saxion wordt aangeboden, maar thuis heb je er veel plezier van. Echt iets om uit te proberen.

Groeten,
TonSAB

maandag 16 juni 2008

wiki's

Beste lezers,

Wiki's, ja daar zie ik zeker mogelijkheden voor. Recentelijk ben ik samen met collega's van de gemeente Deventer bezig geweest met het inrichten van een extranet. Dat extranet is gebaseerd op sharepoint software van microsoft. De werking is vergelijkbaar met een Wiki. Je plaatst er info op, en deze kan weer ge-edit worden door anderen. Het is natuurlijk een zwaar opgetuigde wiki, maar toch het idee is min of meer hetzelfde. Als oefening heb ik mijn blog achtergelaten in de zandbak, en heb ik ook een account aangemaakt in PBWiki. De tijd ontbreekt mij momenteel om er echt iets mee te doen, maar de eerste schreden zijn gezet, en waarschijnlijk zullen er nog vele volgen.

Groeten,
TonSAB

vrijdag 16 mei 2008

Heerlijk

Vanmorgen Delicious bekeken. Zeer nuttig, vooral als je veel sites wilt beheren. Aangezien ik mezelf toch wat beperkingen heb opgelegd v.w.b. het internetgebruik, niet teveel, want dan komt je echte sociale leven in gevaar, is het aantal websites dat ik beheer niet zo groot. Voorlopig ga ik delicious dus nog niet gebruiken. Maar wat niet is kan nog komen. In ieder geval weet ik nu wat er mee kan, en waar je het voor kunt gebruiken. Dat komt later zeker nog eens van pas.

Groet,
TonSab

woensdag 16 april 2008

Web 2.0

Beste lezers,

Tja, web 2.0 zie ik daar iets in. Jazeker, heel veel zelfs. Het punt is zijn wij daar als bibliotheek al klaar voor. Volgens mij een enkeling al wel, maar de organisatie als geheel nog niet. Er moet nog een omslag komen waarbij er anders gedacht wordt over het aanbieden van informatie en je actief bewegen daar waar de klant/bezoeker is. In mijn beleving kunnen Wiki's, foto's of filmpjes zeker een rol spelen, maar dan zullen er binnen de organisatie wel mensen moeten worden vrijgemaakt om daarmee te experimenteren. Gelukkig zie ik enkele enthousiaste cursisten die wellicht daar een rol zouden kunnen spelen. Als de vorderingen van deze cursus meer gaan rondzingen zal dat ook zijn effect hebben. Zien wat de nabije toekomst brengt.

Groeten,
TonSab

Spielerei

Beste lezers,

Vanavond met ding 8 aan de slag gegaan. De imagegenerators. Ja ze vinden wat uit. Zie hiernaast het resultaat, zoals gewoonlijk moeten de kinderen er weer aan geloven, maar volgens mij vinden ze dat vast niet erg. Leuk om met zo'n generator te werken, maar het blijft spielerei. In een werksituatie kan ik mij daar geen praktisch nut bij bedenken. Wel leuk voor feestjes natuurlijk. Onthouden dus.

Groeten,
TonSab

donderdag 10 april 2008

Flock

Beste lezers,

Vanavond geexperimenteerd met www.flock.com. Een website bij uitstek geschikt voor het sociale web. Er zijn veel koppelingen mogelijk, en voor bloggers, chatters etc. is dit een ideale browser. De komende tijd meer leren over deze fascinerende browser. Als aardigheidje heb ik nog een videootje van de kinderen toegevoegd. Toch makkelijk!

maandag 31 maart 2008

Gebruik van Flickr

Beste vrienden,

Het zoeken in Flickr via bijvoorbeeld de kleurenzoeker is erg mooi. Het is een speeltje, maar toch als je een bepaalde sfeerfoto zoekt kan dat zeker werken. Zelf zie ik meer in het gericht op een trefwoord/tag zoeken. Ten slotte zoek je toch vaak iets specifieks. De mashupps heb ik ook bekeken, maar dat is mij toch te veel spielerei. Je kan er ongetwijfeld iets mee, en het is leuk gedaan, maar voor mij is Flickr toch vooral een online fotoalbum waar je gratis je foto's kunt parkeren, en die dan makkelijk zien in te zien door vrienden en familie.

Groeten,
Ton

zondag 30 maart 2008

Gebruik van Flickr


Beste vrienden,
Zojuist foto's op Flickr geplaatst. Onder andere deze witkopzeearend. Deze foto's is overigens niet van Flickr gedownload maar van de eigen pc. Dat downloaden van Flickr ging te vaak fout. Morgen doe ik het nog een keer. Mijn angst om deze sites te gebruiken verdwijnt langzaam en dat is mooi om te zien, want er zitten veel voordelen aan. Wel laat ik het gebruik uitsluitend voor familie en vrienden. Enige controle over wie dit soort privacy-gevoelige informatie mag zien wil ik natuurlijk wel houden.
Groeten,
Ton

zaterdag 29 maart 2008

RSS-feeds

Beste lezers,

Druk met de RSS-feeds. Zeer handig! Die truc en het werken met Netvibes gaat nu heel goed. Mijn cursisten zijn nu ook begonnen en dat geeft een hoop administratie. Wel goed dat je de blogs via de RSS-feeds goed kunt volgen. Het valt me wel op dat als je werkt in google docs of gmail je snel moet handelen, want als je even niets doet wordt de verbinding verbroken. De tabs in Netvibes heb ik gebruikt, maar dat wordt pas interessant als ik alle 13 cursisten online heb. Dan ga ik alle cursisten apart zetten. Als het een beetje meezit vanavond of morgen werken met Flickr, dat kan heel handig zijn. We zullen zien.

Groet,
TonSab

dinsdag 11 maart 2008

Fotootje erbij


Beste medelezers,


Vandaag probeer ik weer een fotootje erbij te plaatsen. Met de adviezen van Marina moet dat lukken. Wil graag verder met de cursus, maar blijkbaar moet ik even geduld hebben totdat er weer iets op de site verschijnt. Net al het gehele verhaal ingetypt, maar helaas weer verloren doordat de verbinding verbroken werd. Onder het motto de aanhouder wint, hier nogmaals een fotootje. Het is een strand bij Orosei (Sardinie), onze vakantiebestemming dit jaar.


Groeten,

Ton

dinsdag 4 maart 2008

Eerste opdrachten cursus 23 dingen




Aarzelend worden de eerste ervaringen met nieuwe mogelijkheden gemaakt. Probleem is dat nog onvoldoende bekend is wat dingen doen en wat de mogelijkheden van bijvoorbeeld netvibes zijn. Enige terughoudendheid is er zeker v.w.b. het aanklikken van knoppen en links. Inmiddels heb ik een Gmail-account aangemaakt, een netvibespagina opgestart en een blog opgestart. Niet slecht, maar nu wat er mee te doen. Op netvibes heb ik nu diverse RSSfeeds aangemaakt. Daar zie ik zeker mogelijkheden voor. Allereerst zal ik voor mezelf uitmaken welke RSSfeeds voor mij nuttig zijn, en me daarna daar er op abonneren. Wellicht vanavond meer.




TonSab

Eerste schreden

Beste Lezers,

De eerste schreden als blogger. De komende weken zal ik hier mijn wederwaardigheden over mijn belevenissen als cursist van de 23dingen weergeven. Fouten, ontdekkingen etc. Voor straks veel leesplezier.

Groeten,
Ton